foto van de installatie ontstaan in samenwerking met Anne Walker, Playhouse Derry-Londonderry Noord-Ierland 2019

​​​​​​​Een veilige ruimte voor het delen van persoonlijke verhalen
Derry-Londonderry, Noord-Ierland (2019)
Voor de masterstudie gingen we als groep voor een 4 weken durende artist-residency naar the Playhouse in Derry-Londonderry (het theater en cultuurhuis). Daar kregen we de opdracht om te onderzoeken hoe we onze individuele kunstpraktijken konden ontwikkelen en inzetten bij conflicttransformatie, vrede en traumaverwerking. De eerste twee weken kregen we intensieve een inspirerende lessen over het conflict in Noord-Ierland, conflict transformatie, grenzen, tussenruimtes en vredesopbouw. En vervolgens over verschillende kunstpraktijken die daar nu worden ingezet bij traumaverwerking, conflict-transformatie en vredesopbouw.
Zo kwam ik in aanraking met o.a. het werk van Theya Sepinuck. Ik leerde dat er een grote kracht in kunst zit in het bieden van een ruimte voor verbeelding, spel en story-telling bij traumaverwerking en conflict transformatie. Door samen te creëren, kan een veilige ruimte ontstaan waarbinnen persoonlijke ervaringen gedeeld kunnen worden. Binnen die ruimte kan worden geluisterd naar elkaar en begrip ontstaan voor verschillende perspectieven en standpunten. Er wordt zo bewustzijn gecreëerd van ieders persoonlijke verhalen, maar ook dat deze ervaringen vaak heel vergelijkbaar zijn met elkaar, ook al hebben mensen verschillende politieke of religieuze achtergronden.
Filmstills van de uitwisseling met Anne Walker, Playhouse Derry-Londonderry 2019
​​​​​​​Een beeldende Uitwisseling met Anne Walker
Ik ontmoette verschillende mensen die hun leven hadden gewijd aan vredesopbouw en conflict transformatie doormiddel van jeugd- en gemeenschapswerk en kunstbeoefening in Derry-Londonderry en omgeving. Dit werk is essentieel in post-conflict Noord-Ierland, met name voor het heden, en in 2019 waar tijden alsnog onzeker waren rondom Brexit en de spelende verkiezingen. En zo ontmoette ik ook Anne Walker, vredesopbouwer in jeugdwerk.
De hedendaagse spanningen werden extra duidelijk toen een journalist werd vermoord door de 'nieuwe' IRA op donderdag 18 april 2019.  Een dag later, op Goede Vrijdag 19 april, deed Anne Walker mee aan een beeldend experiment voor mijn praktijkonderzoek naar het gebruik van materialen als metaforen in het delen van persoonlijke verhalen. Ze stond erop om deel te nemen, ook al deed de gebeurtenis van de dag ervoor haar veel verdriet. 
Haar verhaal gaat over haar rol als vredes opbouwer, haar persoonlijke ervaringen en betrokkenheid in het verleden bij het conflict, en de impact die de gebeurtenissen van de vorige dag op haar hadden. 
In onze samenwerking deelde en verbeelde Anne haar verhaal met rode jute, een zelf meegebracht materiaal dat een bloedende rivier verbeeldde wat Derry-Londonderry in tweeën splijt. Samen creëerden we een kleine installatie met gevonden en natuurlijke materialen dat en metafoor werd voor haar leven en werk gerelateerd aan haar leven en werk gerelateerd aan Derry-Londonderry.
Ik maakte een film en fotoreportage van onze samenwerking. 
* ivm privacy redenen deel ik hier alleen de filmstills van onze samenwerking.

Short-cut van de 1e uitwisseling met Eamonn O'Donnel, Playhouse Derry-Londonderry 2019

Een beeldende Uitwisseling MET Eamonn O'Donnel
Ook ontmoette ik Eamonn, jeugdwerker van wie ik een short-cut op film deel en filmstills van de samenwerking. Eamonn deed ook mee in een activiteit 'mapping stories' waar hij zijn verhaal voor mij duidelijk maakte met gebruik van landkaarten. Deze activiteit deden we enkele dagen voor we samen een kleine installatie maakten.
Eamonn is actief binnen verschillende community activiteiten waaronder jeugdwerk binnen en buiten Derry-Londonderry. Hij hoopt hiermee bij te dragen aan het vredesproces in Noord-Ierland. Tijdens onze ontmoetingen deelde hij zijn persoonlijke verbinding met het land, Ierland, en zijn familiegeschiedenis, terwijl we zijn verhaal verbeeldden met aarde uit de tuin/buitenruimte van het Playhouse.  Een tweede verhaal vertelde en verbeelde hij met bladeren die hij had geplukt op een braakliggend terrein. Het verhaal gaat over de sloop van textiel fabrieken waar in het verleden t-shirts werden geproduceerd en waar zijn familieleden werkzaam zijn geweest. Het lukte hem om verdere sloop en afbraak van andere fabrieken in de omgeving tegen te houden. Deze fabrieken zijn nu erkend als cultureel erfgoed.  
Ook deze samenwerking is gedocumenteerd op film en foto. 
De samenwerkingen werden ondersteund en gefaciliteerd door Playhouse Derry-Londonderry en was onderdeel van het 'site-specific college' van de internationale Master Artist Educator, ArtEZ Arnhem.
Filmstills van de uitwisselingen met Eamonn O'Donnel, Playhouse Derry-Londonderry 2019

Andere projecten >>

Back to Top