Werkwijze en Uitwisseling

Artist educator: Maker en initiator van artistiek onderzoek in uitwisseling

 

Ik onderzoek hoe een veilige ruimte kan worden gecreëerd voor het delen en onderzoeken van persoonlijke ervaringen doormiddel van dialoog en verbeelding. Dit doe ik in kleinschalige, persoonlijk gerichte sociaal geëngageerde kunstprojecten waarin artistiek onderzoek naar zelfperceptie en identiteit centraal staan.

 

Door uitwisseling en verbeelding wordt verbinding gemaakt met de zelf, de ander, de wereld om ons heen. Beeldtaal is essentieel: Door te werken met natuurlijke en gevonden materialen als metaforen worden herinneringen opgeroepen en inzichtelijk gemaakt, en wordt er een taal gevonden voor ervaringen die in woorden alleen te kort schieten.

 

Daarnaast geef ik lezingen, workshops en organiseer ik interactieve presentaties en exposities van uitkomsten van artistiek onderzoek.

 

Lees meer over mijn werkwijze...

Bekijk projecten..

 

Artistiek onderzoek: Een proces van uitwisseling en verbeelding

 

 

Wat ik doe

Ik ben een maker van kleinschalige sociale kunstprojecten rondom persoonlijke thema's zoals een chronische ziekte, trauma, en andere levens veranderende gebeurtenissen. Centraal staat het onderzoeken van zingevingsvragen.

Het is een kunstzinnig onderzoek naar iemands Narratieve Identiteit:

 

Wie was ik?   Wie ben ik?   Wie wil ik in de toekomst zijn?

 

De relatie van jezelf met de wereld om je heen is intrinsiek verbonden met jouw identiteit. Door met natuurlijke en gevonden materialen te werken en door samen uit te wisselen is er ruimte om die verbinding te onderzoeken.

 

 Hoe verhoud ik mij tot de wereld om me heen? Hoe wil ik mij verhouden?

 

 

Waarom

Ik zie kunst als een middel om persoonlijke onderwerpen te onderzoeken en als opening tot gesprek.

Met dit artistieke onderzoek hoop ik bij te dragen aan zelf-bewustzijn,  het beter begrijpen van persoonlijke ervaringen, en bij het zetten van een volgende stap naar de toekomst.

 

 

Hoe

Een project kent een oriëntatie fase, een artistiek onderzoeksproces en een presentatie fase.

Om samen te kunnen werken met anderen rondom persoonlijke en gevoelige thema's, werk ik vanuit drie kernwaardes:

 

  • Een veilige ruimte waarin een gelijkwaardige samenwerking wordt gezocht
  • Erkennen en betrekken van individuele authenticiteit: creativiteit, mogelijkheden en ideeën
  • Respect voor privacy en werken met volledige instemming van deelnemers

 

 

Iris Jousma - Artist Educator

 

Als beeldend kunstenaar maak ik o.a. ruimtelijke installaties en interventies met natuurlijke en gevonden materialen. Het proces van maken en ontwikkelen helpt mij om inzicht te krijgen in mezelf en de wereld om me heen.

Vanuit mijn educatie achtergrond weet ik mensen van verschillende leeftijden en achtergronden te enthousiasmeren, te verbinden en begeleiden in een soortgelijk gezamenlijk creatief proces.

 

Als ervaringsdeskundige in het leven met de chronische ziekte MS en kan ik mij goed verplaatsen in anderen die intense, levens veranderende gebeurtenissen hebben meegemaakt en meemaken. Daarom stimuleer een gelijkwaardige samenwerking van uitwisseling en verbinding waarin wij samen werken met elkaar. Ik sta bewust in de groep, en niet er buiten.

 

 

Mijn Inspiratie:

 

In Noord-Ierland maakte ik kennis met het werk van Teya Sepinuck 'Theater of Witness'. Haar aanpak voor het werken met mensen met traumatische ervaringen en gemeenschappen op het toneel inspireerde mij in het ontwikkelen van een veilige ruimte voor het delen en onderzoeken van persoonlijke en gevoelige thema's. Voor het stimuleren van een gelijkwaardige uitwisseling basseer ik mij tevens op het concept horizontal relationship van Paolo Freire uit zijn boek Pedagogy of the Oppressed.

 

 

Ik vertel graag meer over mijn werkwijze in een persoonlijke mail of per telefoon.

Neem gerust contact met mij op.