Expositie-activiteit

 

Wat betekent 'warm ouder worden' voor jou?

 

Een beeldende verkenning en dialoog over (warm) ouder worden voor bezoekers van 'de Verborgen Tuin' aan de boterdijk 40 in Uithoorn. Deze activiteit was deel van de kunstroute 'Kunst in de Kwakel' op 29 & 30 oktober 2022.

 

Warm ouder worden

 

De tijd verstrijkt en jij ontwikkelt en verandert mee.

Door de jaren heen gebeurt er veel waar je wel en geen invloed op hebt.

Je wordt ouder, word je ook wijzer?

Wat neem je mee jouw toekomst in?

 

Wat betekent warm ouder worden voor jou?

 

Hoeveel toekomst je nog toekomt is onzichtbaar en onzeker.

maar hoe ga jij jouw toekomst tegemoet?

 

Kijk vanuit een ander perspectief naar ouder worden en gebruik je verbeeldingskracht in een beeldende verkenning naar 'warm ouder worden'.

 

Voorbijgangers werkten mee aan een gezamenlijke installatie/assemblage waarin zij opzoek gingen naar hun kijk op (warm) ouder worden.

 

Ik faciliteerde deze beeldende verkenning vanuit mijn persoonlijke ervaring met chronisch ziekzijn en hoe een levensveranderende diagnose meespeelt in de kijk op de toekomst en hoe ik mijn keuzes nu maak. En vooral hoe creativiteit en verbeelding mij helpt te onderzoeken hoe ik in het leven sta en wil staan met mijn beperkingen.


Door bij mensen te informeren hoe zij al, of juist niet bezig zijn met 'ouder worden' en of en hoe dit van invloed is op hun leven probeer ik een stukje bewustwording los te maken. Ik neem  een open houding aan en probeer een stukje nieuwsgierigheid aan te wakkeren om vanuit een beeldend perspectief naar  persoonlijke thema's te kijken.

Naar mijn idee is 'ouder worden' een relevant en toch ook vaak een gevoelig thema voor mensen van verschillende leeftijden. En dat had o.a. te maken met een stukje angst voor achteruitgang in gezondheid.

 

 

 

 

 

 

Dag 1:

Op de eerste dag werkte ik met één tafel waar mensen konden tekenen en schrijven met houtskool of pastelkrijt, en waar verschillende materialen konden worden verkend zoals koffiedik en goudsbloemen, maar ook de koffiekopjes spraken tot de verbeelding. Met name was de tafel een inspirerende samenstelling wat veel, vaak persoonlijke gesprekken teweeg bracht, maar minder mensen hielp om over te gaan tot het 'doen'

 

Enkele reacties:

 

"Die kopjes doen mij denken aan mijn oma, het is een stukje nostalgie"

 

"Wat ouderworden voor mij betekent? dat weet ik niet, meisje, dat moet je aan ouderen vragen." Maar een oud herfstblad en het nieuwe van bloeiende madeliefjes, dat past er wel bij."

 

"Wel een beetje een chaos hoor, zo met die kopjes overal, de scherven en de koffie. Maarja, dat is het leven ook wel een beetje, je moet er zelf je structuur in aanbrengen."

 

"Dat kleed is zo lekker warm en zacht."   "Hout straalt ook warmte uit, als je het verbrandt geeft het warmte"

 

"Koffie dik en.. thee? oh maar dat is grof gemalen koffie, zoals vroeger."

 

Dag 2:

Op de tweede dag besloot ik de activiteit te verdelen over twee tafels: één tafel om mensen te prikkelen iets op te schrijven of te laten tekenen over hun ideeeën van ouderworden, toekomst denken, en persoonlijke waarden. Ik gaf een kaartje mee met een langzaam-lopen oefening waarbij de zintuigen worden gestimuleerd. En bij een tweede tafel werden verschillende zelfgekozen materialen verkend, en een stukje voelen, waarnemen en herinneren geprikkeld.

Weer ontstonden er heel persoonlijke gesprekken, deze keer werd ook het associatief denken vanuit tekenen en een materiaalverkenning voelbaar en toegepast.

 

Enkele reacties:

 

"Ik teken een tropische vis omdat die vis voor mij symboliseerd dat ik zelf ook creatief ben en ookal word ik ouder, ik  mijn interieur zelf vormgeef en mijn gang thuis heb behangen." "Ouder worden houdt mij niet tegen om creatief bezig te blijven"

 

"Geconfronteerd worden met een ziekte proces dwingt je om na te denken over de toekomst. Om ervoor te gaan, denken in mogelijkheden en elkaar daarin te ondersteunen. Het was niet makkelijk, maar het heeft me wel sterker gemaakt"

 

"Ik heb helemaal niets met veertjes, veel te zacht en plakkerig. Maar die aarde, ik vind het heerlijk om met mijn handen in de aarde te wroeten, het geeft me een gevoel van thuis zijn, gegrond staan."

 

"Het hout straalt warmte uit, maar ik heb meer met steentjes. Ik kan heel hard voor mijzelf zijn, maar het voelt ergens ook glad en zacht. Dat is ook belangrijk"

 

Het was heel mooi om de welwillendheid van mensen om te praten te zien ontstaan. Vaak over hun persoonlijke ervaringen en associaties, ookal  waren de meesten  niet echt eerder bewust bezig geweest met de onderwerpen.

Maar vooral om ook het stukje creativiteit naar boven te zien komen. Vaak ook iets waar mensen zich onzeker over voelen of niet echt durven aan te gaan vanuit hunzelf, dan was praten toch vaak vertrouwder, veiliger. Een ieder is vaak zoveel creatiever dan zij zelf denken!

 

 

De Verborgen Tuin

 

De Verborgen Tuin bevindt zich aan de boterdijk 40 in Uithoorn, in de achtertuin van Heleen Bouwmans en Michel Kanters. Het is een beschut buitenterrein van ongeveer 1,5 ha, geschikt voor kleinschalige evenementen, creatieve workshops en sportactiviteiten. De grote tent en het buitenterrein zijn beschikbaar voor activiteiten in de periode van mei tot en met september. 's Winters is er binnenshuis ruimte voor bijeenkomsten tot max. 10 personen.

 

voor meer informatie neem contact op met Heleen: hbouwmans@hbsocialdesign.nl