Opzoek naar Veerkracht

 

Een ervaringsplek met een interactieve installatie op het snijvlak van beeldende kunst en zingeving

Vuurol Festival 28 & 29 mei 2022, Lage Vuursche, NL

 

Uitvoering en ontwikkeling door Iris Jousma (kunstenaar en artist educator)

Met assistentie van Karin de Lange (Humanistisch Verzorger)

 

Midden in het bos van het Lage Vuursche creëerde ik een ervaringsplek waar bezoekers één op één of in kleine groepjes een route konden doorlopen om hun betekenis van veerkracht te verkennen in een beeldend onderzoek.

 

Wat betekent Veerkracht voor jou?

 

Bezoekers werd verwelkomd in 'de wachtruimte' met een audiobericht. Waarna ze alleen of in kleine groepjes werden opgehaald en naar de binnenruimte werden geleid. Hier werden zij uitgenodigd om mee te schrijven en tekenen in de ruimtelijke installatie waarin de betekenis van veerkracht werd onderzocht. Er waren audiofragmenten om het proces uit te leggen. Om ideeën stromen opgang te helpen en de bezoeker te helpen in het proces stelden we vragen en gingen gesprekjes aan met de bezoekers.

 

Mag ik je uitnodigen voor een beeldend dialoog rondom Veerkracht?

 

Vervolgens werd de bezoeker gevraagd om de omgeving te ervaren met de zintuigen langs het 'rondje om', en uitgenodigd voor een  gesprek met materialen waarin de betekenis van veerkracht werd verkend. Langs de route stonden mandjes waar gevonden en natuurlijke materialen uit het bos konden worden gekozen.

 

Het 'rondje om' kwam uit in de 'ruimte voor verbeelding' waar het beeldend dialoog plaatsvond. Een beeldend dialoog is een soort gesprek met materialen. Met behulp van gevonden en gekozen materialen uit mandjes langs de route gingen we in gesprek over de persoonlijke betekenis van veerkracht. Materialen riepen associaties op met zowel de ideeën van bezoekers maar ook met de natuurlijke omgeving, het bos, de wereld, de aarde.

In de uitwisselingen werden zowel heel persoonlijke ervaringen en herinneringen gedeeld als ook zorgen om de toekomst van de aarde, de natuur en onze leefomgeving. Tenslotte werd de bezoeker een laatste vraag meegegeven:

 

Hoe helpt jouw veerkracht jou om nieuwe paden te bewandelen?

 

Bezoekers gaven aan het bijzonder te hebben gevonden om juist hier eens stil te staan bij wat veerkracht voor hen betekent. In de binnenplaats was er ruimte voor de persoonlijke beleving van de omgeving door bezoekers werd rust en ruimte ervaren en wanneer het proces werd doorlopen met bijvoorbeeld het gezin, werd verbinding gevonden en een basis gelegd voor een persoonlijk gesprek met elkaar.

 

 

 

Een ervaringsplek midden in het bos

 

Deze ervaringsplek lag midden in het bos en is in en met de omgeving gecreëerd.

Aan het bospad lag een 'wachtruimte' van twee stoelen uit grootmoederstijd waar bezoekers konden plaatsnemen en konden luisteren naar een audio opname: Het Welkomstbericht.

Vanaf de wachtruimte liep een paadje, geveegd en gemarkeerd met gevallen takken uit het bos naar een soort binnenplaats. De toegang naar deze nieuwe ruimte werd gemarkeerd door twee grote statige beuken.

In de binnenplaats bevond zich een installatie van zonnedoeken met daarop houtskooltekeningen van takken, bladeren die de omgeving weerspiegelen en een tekening van handen opzoek naar verbinding. In deze installatie was een kleine route gecreëerd, het 'rondje om' ook gemarkeerd met weer gevonden takken uit het bos. Via de route kwam de bezoeker in 'de ruimte voor verbeelding' waar mensen plaats konden nemen rondom een kleed uit grootmoederstijd waar het beeldend dialoog plaatsvond.

Het kleed draagt herinneringen aan mijn oma, haar plek waar we verhalen en herinneringen uitwisselden en waarop ik haar handen masseerde in haar laatste jaren.

 

 

VUUROL

Vuurol is een kleinschalig theater en kunstfestival in Lage Vuursche rond het dagrecreatieterrein Drakestein, met diverse langere en kortere voorstellingen en land-art op verschillende locaties in het bos. Er is een zomer en najaar editie.

Er is een programma voor families in de ochtend en volwassenen in de middag.

 

www.vuurol.nl