'Met beide benen op de grond'

 

Een workshop over omgaan met onzekerheid en studiestress voor studenten van de Reinwardt Academie in Amsterdam - 5 oktober 2022

 

 

Ik werd uitgenodigd om een workshop te verzorgen voor studenten uit verschillende leerjaren.

 

Hoe kun je aarden?

Hoe kun je een stevige grondhouding aannemen?

 

Met hun verbeeldingskracht onderzocht een groep van 12 studenten uit verschillende leerjaren verschillende thema's als onzekerheid en studiestress.

 

Ik gaf deze workshop vanuit mijn persoonlijke ervaring in het omgaan met onzekerheid rondom chronisch ziekzijn, en hoe creativiteit en verbeelding voor mij kan helpen om te onderzoeken hoe ik in het leven sta en wil staan met mijn beperkingen.


Door bewustwording te stimuleren en een open houding aan te nemen probeerde ik een stukje nieuwsgierigheid aan te wakkeren bij de studenten om vanuit een ander perspectief naar hun persoonlijke thema's te kijken.

Er was veel dat onder de studenten leeft en wat zij doormiddel van tekenen en verbeelden hebben kunnen delen en verkennen met elkaar.

 

Thema's die voorbij kwamen waren niet alleen de studiestress maar gingen ook over de impact die de corona-crisis heeft gehad op hun persoonlijke situaties en mentale welzijn. Dit waren zowel negatieve als positieve ervaringen.

 

De workshop had ik verdeeld in verschillende onderdelen:

Als eerste werd begonnen met tekenen en verkennen van verschillende vraagstukken op katoenen driehoeken.

Vervolgens gingen we naar buiten om met aandacht en de zintuigen de omgeving waar te nemen, en te ervaren wat je in je lichaam voelt. Ten slotte verkenden de studenten verschillende natuurlijke materialen als metaforen voor hun persoonlijke ervaringen om deze vervolgens samen te brengen in een compositie met de doeken waarop ze waren begonnen.

 

Studenten gaven aan dat zij heteen interessante ervaring vonden om niet gewoon 'tips en advies' te krijgen om om te leren gaan met studiestress, maar door te tekenen, te ervaren en zelf te doen het onderwerp op een heel andere manier te benaderen dan verwacht. Studenten vonden het fijn om materialen in hun handen te hebben, en creatief bezig te mogen zijn. En ook om even de tijd te nemen om stil te staan bij wat er werkelijk speelt en belangrijk voor hen is.

 

 

De Reinwardt Academie

 

De studenten volgen de Bachelor Cultureel Erfgoed, waar zij worden opgeleid tot erfgoedprofessionals.

Met dank aan Manuela Friedrich voor het faciliteren van deze workshop.

 

GEBOUW


Het gebouw aan de Hortusplantsoen 1 te Amsterdam was hiervoor de Academie voor Beeldende Vorming van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Nu de Breitner Academie in Amsterdam Noord)

 

In ditzelfde gebouw deed ik van 2006 tot 2010 de docentenopleiding beeldende vorming. Het was een hele leuke ervaring om weer eens terug te zijn op deze locatie, en hier nu zelf een workshop te mogen geven.