Loneliness - Eenzaamheid

 

Een artist residency project van Futurure Based en Fillip Studios in Arnhem, NL

Een samenwerking met Lies Colman, klassiek pianisten artistiek directeur Conservatorium Gent, BE.

 

September - December 2020

 

Voor een artist residency project van Phillip Studios en Future Based in Arnhem werkte ik samen met Lies Colman aan een case study rondom eenzaamheid bij ouderen in de stad/ wijk. We transformeerden de case study rondom eenzaamheid naar het onderzoeken van betekenisvol contact in  doormiddel van muziek, poëzie en visuele verwerking  in deze twee korte video's.

 

Wat is betekenisvol contact?

 

In ons onderzoek en in het vorgeven van dit traject hebben we twee korte filmpjes gemaakt waarin het verlangen naar waardevol sociaal contact in tijden van covid-19 wordt verbeeld, maar ook de betekenis van waardevol contact wordt onderzocht.

De muziek in beide video's is uitgevoerd door klassiek pianiste Lies Colman. Onze samenwerking heeft online plaatsgevonden. Door covid-19 was het niet mogelijk om elkaar live te ontmoeten.

 

In de tweede film 'Exploring valuable contact' werkte ik samen met mijn moeder (filmen) en  mijn oma (handen) die door de restricties in het verzorgingshuis te maken heeft met eenzaamheid en wordt beperkt in haar behoeftes voor aanraking, zoals zoveel mensen in deze periode ervaren. Ons verlangen elkaar aan te raken was zo groot dat we elkaars handen masseerden en verkenden. In afstemming met elkaar, met mondkapje op en goed de handen wassen voelden we ons veilig in de uitvoering van het project.

 

ARTISTIEKE SAMENWERKING

 

Voor dit project werkte ik samen met klassiek pianist Lies Colman. We waren een klein team, maar voelden ons verbonden in het thema. We zijn beide kunstenaars en hebben beide affiniteit met kunsteducatie in brede zin van het woord. En beide werken we graag buiten de gebaande paden, voorbij aan esthethieke waarden van een kunstproject.

 

 

LIES COLMAN - CLASSICAL PIANIST

 

www.liescolman.com

 

Lies zoekt naar kunstpraktijken buiten de gebaande paden, om bij te dragen aan welzijn en positieve effecten van muziek en performance kunsten op een publiek, die zowel passief als interactief betrokken wordt.

 

Haar passies:

Grensoverschrijdende interaties en samenwerkingen

Het combineren van esthetiek en alemeen en sociaal welzijn.

Heroverwegen en her onderzoeken van tradities naar een nieuwe hedendaagse realiteit.

 

 

 

ARTIST RESIDENCE  FUTURE BASED & FILLIP STUDIOS

 

 

FUTURE BASED

 

www.futurebased.org

 

Future Based is a platform that is not fettered to time and space, where collaborations arise, encounters take place and projects are initiated. We work together with partners, are hired as curators, programme makers, or function as a catalyst to bring into practice great ideas. Sometimes we do one-off collaborations like meetups, and we occasionally have long-term schemes, but Future Based’s network of curious minds will always be our point of departure. (from the website)

 

 

 

FILLIP STUDIOS:

 

www.fillipstudios.com

 

Fillip Studios is an art and design studio that combines art, science and technology to make impact.

Fillip Studios is founded by the artists Roos Meerman and Tom Kortbeek, creating both independent work and projects in cooperation with universities, institutions, museums and companies. (from the website)

 

 

 

 

 

 

* Draai het scherm om de video's goed in beeld te krijgen